Nederlandse ambassade in Helsinki, Finland

StartupDelta Special Envoy Prins Constantijn op Slush 2016

Bruggenbouwer tussen overheid, financiers en startups

Op 30 november en 1 december vond in Helsinki het grootste start-up evenement van Europa plaats: Slush2016. In het beurscomplex ‘Messukeskus’, dat voor de gelegenheid door 2300 vrijwilligers was omgetoverd tot een donker techno-bolwerk, met muziek, vuur en licht, kwamen dit jaar 17.500 bezoekers uit 124 landen bijeen, waaronder 2.336 startups en 1.146 investeerders, met 610 journalisten in het kielzog.

Ook een groot aantal Nederlandse startups wist net als bij vorige edities de weg naar deze ‘startup-heaven’ weer te vinden, in de hoop op een vette financiering van Europese, Amerikaanse of Chinese “venture capitalists”. StartUpDelta Special Envoy Prins Constantijn was één van de keynote-sprekers en nam deel aan een fire side chat over wat de overheid kan doen om startups te laten groeien. Prins Constantijn heeft in mei 2016 Neelie Kroes opgevolgd in deze functie en zet zich in om Nederland in de top 3 te krijgen van Europese startup-ecosystemen.

Officieel Slush side event

In de residentie organiseerde de ambassade een officieel Slush side event: Future of NL-FIN Applied Gaming & Tech, waarbij zowel Finse als Nederlandse startups en investeerders diverse pitches presenteerden. Prins Constantijn ging met Jasper Maters (Global Account Manager voor Google) in gesprek over mobiele connectiviteit en mogelijke cross-overs tussen techecosystemen. Een leven zonder internet en mobiele technologie is voor veel mensen al ondenkbaar. In de toekomst zullen naar verwachting alle aspecten van ons leven hierdoor worden beïnvloed. Dit biedt kansen. Maar er is ook een belangrijke uitdaging voor tech-startups, namelijk financiering.

Prins Constantijn ziet zichzelf vooral als een bruggenbouwer tussen overheid, financiers en startups en was onder de indruk van de energie en schaalgrootte van Slush.